• image
  • image
  • image

Компир

Компирот спаѓа во Solanaceae или nightshade семејството, во кој се вклучуваат и доматите, модариот патлиџан, пиперки итн.  Доколку се дозволи растението да цвета пушти плод, добиениот плод најмногу би личен на доматите.

Компирот е многу добар извор на витамин Ц, како и добар извор на витамин Б6, бакар, калиум, манган, и диететски влакна.